Kirjoittajan arkistot: Antti

Niukka-ohjelma (Hello World 2.0)

Kaikki edes vähän ohjelmoinnin kanssa tekemisissä olleet ovat varmasti törmänneet ohjelmaan ’Hello World’. Se on ohjelma, jonka tehdään yleensä ensimmäiseksi uuteen ohjelmointikieleen tutustuttaessa. Ohjelma on simppeli: se tulostaa ruudulle tekstin ’Hello World’.

Haluan nyt esitellä Hello World 2.0 -ohjelman, jonka nimi on Niukka. En ihan tarkalleen tiedä, mistä tämä idea on lähtöisin, mutta epäilisin tämän olevan peräisin serkultani, jonka kanssa räplättiin tietokoneiden kanssa 20 vuotta sitten. Itse teen aina perinteisen hello worldin sijasta Niukan, kun haluan tutustua uuteen ohjelmointikieleen.

Niukka

Niukka on peli, jossa pelaaja yrittää voittaa tietokoneen arvaamalla numeroa, joka tietokoneella on mielessään. Tietenkään peli ei perustu sattumaan, vaan logiikka on yksinkertainen: pelaaja syöttää ruudulle numeron ja ohjelma poimii numeron talteen muuttujaan. Tämän jälkeen luodaan uusi muuttuja (tietokoneen mielessä ollut numero), jonka arvo on käyttäjän syöttämä arvo + 1. Lopuksi tulostetaan ruudulle tietokoneen mielessä ollut numero eli tietokone voittaa niukasti!

Esimerkkikoodi Pythonilla

# -*- coding: utf-8 -*- #Jotta ääkköset toimii

#Tulostetaan ruudulle tervetuloteksti ja ohjeet
Print('Tervetuloa pelaamaan peliä Niukka.')
Print('Ajattelen jotain lukua ja sinun tehtäväsi on arvata se.')
Print('Yritä arvata: ')

A = input() #Otetaan käyttäjän arvaama luku talteen muuttujaan
B = a+1 #Luodaan tietokoneen luku lisäämällä käyttäjän antamaan lukuun 1.

Print('Ajattelin lukua ')
Print(b) #Tulostetaan tietokoneen luku
Print('VOITIN SIIS NIUKASTI!!')

Koodin ideana on oppia muutakin kuin tekstin tulostaminen. Tässä otetaan myös käyttäjän syöttämää tietoa talteen sekä tehdään yksinkertainen laskutoimitus syötetystä tiedosta uuteen muuttujaan. Simppeli juttu, mutta paljon monimutkaisempi kuin pelkkä ’Hello World’ -tekstin tulostus.

Nyt ei muuta kuin kokeilemaan!

Valmispaketti ”Pimeydestä valoon”

Tänä aamuna pyörittelin päässäni ajatusta: olisipa olemassa jokin helppo ja yksinkertainen tapa päästä pimeydestä valoon. Ajatus on todennäköisesti jäänyt päähäni luettuani YLE:n jutun aiheesta: http://yle.fi/uutiset/3-9306951

Helppo on sana jota tässä kohdassa tarvitsee hiukan avata. Helppo tarkoittaa tässä kohtaa sitä, että paketin järjestävä taho antaa avaimet käteen:

  • Nykyinen koti vuokrataan pitkällä vuokrasopimuksella,
  • uudessa kohdemaassa on työpaikka kahdelle aikuiselle,
  • lapsille on järjestetty päivähoito/koulupaikat ja
  • valon määrä on taattu.

Näillä ehdoilla olisin itse valmis ottamaan vastaan uuden avaimen, jolla pääsee Pimeydestä valoon.

 

 

Mira Luoti – Pinnan alla

PMMP oli minulle joskus kovaa valuuttaa. Elettiin 2000-luvun puoliväliä ja olin juuri päässyt teinivuosieni ohi. En koskaan ollut varsinainen fani, mutta kyllä minä siitä musiikista tykkäsin. PMMP lopetti 2013 ja sen jälkeen saatiin tovi odottaa, mitä Paula Vesala ja Mira Luoti julkaisevat musiikin saralla, vai julkaisevatko mitään.

Paula tuli ensin esiin taiteilijanimellä Vesala ja heti kohta myös Mira Luoti. Vesalan Tequila-kappaleesta en tykännyt yhtään, mutta Mira Luodin Pinnan alla räjäytti jotain sisälläni. Pinnan alla onkin muodostunut yhdeksi suomipop-genren tämän hetken lempikappaleistani.

Kuuletko Arto Tuunelan (Pariisin kevät) kätten jäljet tässä kappaleessa?

Dream Theater – The Ashtonishing

Dream Theater, tuo amerikkalainen progen jättiläinen, on tänään julkaissut 13. studioalbuminsa.

DreamTheaterTheAstonishing

The Ashtonishing nimeä kantava teemalevy sisältää kaksi näytöstä, ja se keskittyy tarinaan kapinallisista, jotka yrittävät uhmata imperiumia. Tarinan on kirjoittanut yhtyeen kitaristi John Petrucci. Vaikutteita tarina on saanut Johnin lempisarjoista Game of Thrones ja Star Wars.

Albumin 1. näytöksen pituus on 79 minuuttia ja toisen reilut 50 minuuttia. Kuunneltavaa siis riittää!

Linkit albumeihin:

 

Twitterin edistynyt haku

Onko sinulla joskus ollut hukassa jokin twiitti, jonka muistat nähneesi, mutta jota et enää löydä? Oletko koskaan halunnut hakea tietyn henkilön twiittiä tai twiittiä, jossa on mainittu jokin tietty henkilö? Entä twiittejä perustuen sijaintiin, kieleen tai päivämäärään? Jos vastasit kyllä, tai olet muuten vain utelias, niin lue eteenpäin.

Tätä vinkkiä varten tarvitset laitteen ja nettiselaimen, jolla pääset osoitteeseen https://twitter.com/search-advanced. Haku ei löydy mobiilisovelluksista tai vastaavista, vain netistä.

Aamulehti twiittasi uutisen, jossa puhuttiin Kanadasta ja USA:sta, mutta en jaksa etsiä sitä heidän virrastaan.
2016-01-28 08_30_32-Twitter Advanced Search

 

Muistan, että minut mainittiin twiitissä, jossa puhuttiin Tie Domista. Mistä löydän sen?

2016-01-28 08_34_49-Twitter Advanced Search

 

Oikein tarkkasilmäinen voi huomata, että haun jälkeen sivun yläpalkissa (siinä pienessä ”normaalissa” hakupalkissa) näkyy edistynyt haku ja sen parametrit.

2016-01-28 08_36_44-Tie Domi @anttiarina - Twitter Search

Siis edistyneen haun voi tehdä myös tavalliselta hakuriviltä? Hmm, kokeillaanpas….

 

Hienoa! Tämän haun hyödyntämisessä on vain mielikuvistus rajana. Tästäkin, kuten kaikesta muustakin Twitteriin liittyvästä löytyy paljon lisätietoja Twitter Supportista: https://support.twitter.com/search?utf8=%E2%9C%93&query=Twitter+Search

Tehtävienhallinnan kaaos

Olin pitkään tilanteessa, jossa erilaisia muistettavia ”tee sitten joskus kun muistat” -tyyppisiä asioita oli paljon. Ne aina muisti hetken, mutta jo tunnin kuluttua asia oli painunut unholaan. Minulla oli tarve ratkaista asia jotenkin.

Ylläpidin tehtävälistaa aluksi Microsoftin OneNote -sovelluksella, mutta sen käyttö oli jotenkin työlästä ja kankeaa. Myös tehtävän tai koko tehtävälistan jakaminen toiselle henkilölle oli vaikeaa. Tosin OneNote soveltuu monipuolisesti kaikenlaisten muistiinpanojen tekemiseen, mutta tehtävälistojen hallinta sen avulla oli minulle liian vaikeaa.

Ratkaisu

Löytyi Wunderlist. Tai, jos tarkkoja ollaan, niin kuulin asiasta SharePoint hyvät, pahat ja rumat -seminaarissa marraskuussa 2015 (http://sharepoint-hpr.fi). Wunderlist on aivan loistava työkalu tehtävälistojen hallintaan. Se tallentaa tehtävälistat pilveen, joten listat ovat aina ajantasalla kaikilla laitteilla. Wunderlistillä ei oikein voi tehdä muuta, kuin hallita tehtävälistoja. Alkuun pääset helpon rekisteröitymisen jälkeen muutaman valmiin esimerkinomaisen tehtävälistan kanssa. Voit myös luoda näppärästi omia ja poistaa valmislistat niin halutessasi.

Sovelluksen ehkä paras puoli on helppo jakaminen. Olen tehnyt ostoslistan, jonka olen jakanut vaimoni kanssa. Aina, vaikka kesken palaverin, kun jotain ostettavaa juolahtaa mieleen, niin kirjoitan sen heti ylös ostoslistalle. Näin se on välittömästi tallessa ja samantien myös vaimoni näkyvillä. Olemme sopineet, että aina kauppaan mennessä pitää tarkistaa ostoslista tarvittavien hankintojen osalta.

2016-01-25 09_48_44-Inbox - Wunderlist

Lyhyesti Wunderlistin parhaat puolet:

+Yksinkertainen, helppokäyttöinen ja nopea

+Tiedot aina ajan tasalla kaikilla laitteilla

+Saatavilla kaikille laitteille ja selaimille

+Helppo jakaminen vain yhdellä klikkauksella

+Tehtävien prioriteetit ja määräpäivät

 

10 syytä, miksi valita Wunderlist (englanniksi): https://timemanagementninja.com/2012/04/10-reasons-wunderlist-is-my-todo-list-and-should-be-yours-too/

Jostain se pitää aloittaa

Olen jo pitkään hautonut tätä blogia tai lähinnä ideaa siitä, mikä sen sisältö tulee olemaan. Nyt päätin sitten vain kirjoittaa – kirjoittaa siitä, mikä kulloinkin on ”se päällimmäinen” asia mielessäni. Tulen todennäköisesti kirjoittamaan sekalaisesti kaikesta. Isoimmat kiinnostuksen kohteeni ovat teknologia yleisesti, some, musiikki ja elokuvat.

On sanottu, että blogi ei voi menestyä ilman selkeää, tarkasti rajattua aihetta ja siten myös kohderyhmää. Koska teen tätä ensisijaisesti itselleni, niin en ota tästä stressiä. Jos tänne joku löytää ja pitää, niin hyvä niin.